Vergelijk aanbiedingen

Favorieten

Ga je in 2018 een huis kopen in (regio) Amsterdam? Lees deze do’s en dont’s voor een goede voorbereiding!

Ga je in 2018 een huis kopen in (regio) Amsterdam? Lees deze do’s en dont’s voor een goede voorbereiding!

Wanneer je een huis of appartement wilt gaan kopen in Amsterdam, komt er nogal wat op je af. Je hoort de gekste verhalen over biedprocedures, massabezichtigingen en lange zoektochten. Laat je vooral niet gek maken door deze berichtgevingen en zorg voor een goede voorbereiding. Deze do’s en dont’s helpen je daarbij.

Do’s:

Weet wat je kunt betalen

Op internet staan diverse programma’s om je maximale hypotheek te berekenen, maar de uitkomsten kunnen enorm verschillen. Om zeker te zijn van je financieringsruimte is het verstandig een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur.

De hypotheekregels veranderen in 2018: de maximale hypotheek mag niet hoger zijn de waarde van het koophuis. De overige kosten zoals advies-, notaris- of taxatiekosten, zijn niet meer mee te financieren in de hypotheek. Houdt er dus rekening mee, dat je een deel van je eigen geld moet investeren in de woning.

In 2018 geldt, net als afgelopen jaar, de schenkingsvrijstelling van 100.000 euro aan een persoon die jonger is dan 40 jaar en moet bestemd zijn voor de besteding aan de eigen woning. Een ouder-kind relatie is niet vereist.

Stel (reële) doelen

De huizenprijzen in de regio Amsterdam zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Oriënteer jezelf daarom goed op de woningmarkt en kijk wat je maximaal kwijt kunt (en wilt) zijn aan een woning. Houdt hierbij ook rekening met de kosten koper. Maak een lijst waar jouw woning aan moet voldoen en vergelijk dat in het aanbod van bijvoorbeeld Funda. Blijkt dat jouw wensen te hoog gegrepen zijn, maak dan een duidelijke prioriteitenlijst.

Het is tegenwoordig eerder regel dan uitzondering dat de vraagprijs van een huis wordt overboden in Amsterdam. Het heeft dan ook niet veel zin om huizen te bekijken die ruim boven je maximale budget liggen.

Laat je niet gek maken

Heb geduld met de aankoop van een woning. Het is makkelijk om je in deze tijd gek te laten maken door alle berichtgevingen. Laat je ook niet opjutten door massabezichtigingen en biedprocedures. Het is wel raadzaam vlot te handelen (bijvoorbeeld het aanvragen van een bezichtiging) indien je een leuke woning op het oog hebt!

Dont’s:

Zonder goede afweging overbieden

Doe altijd onderzoek naar de reële waarde van een woning. Kijk bijvoorbeeld voor welke prijs vergelijkbare woningen recent verkocht zijn. Dit bijvoorbeeld is op te vragen bij het kadaster, maar dit kunnen oude gegevens zijn.  Een aankoopmakelaar heeft altijd de beschikking over de meest recente gegevens en transactieprijzen in de buurt.

Snel opgeven

Gooi niet te snel de handdoek in de ring, zodra het niet meteen lukt met bieden. Het is jammer wanneer jij het niet bent geworden, maar er komen echt wel andere leuke woningen voorbij die voldoen aan jouw eisen.

Ontbindende voorwaarden achterwege laten

Wanneer je bijvoorbeeld een bod neerlegt zonder financieringsvoorbehoud of een bouwkundige keuring achterwege laat, versterkt dit je onderhandelingspositie. De verkoper loopt immers minder risico dat de koop niet doorgaat. De vraag is natuurlijk of dit verstandig is. Mocht je de financiering om welke reden dan ook toch niet rond krijgen, dan ben je een boete van 10% over de verkoopprijs verschuldigd.

Je kunt er ook voor kiezen om de bouwkundige keuring vóór het tekenen van het koopcontract te laten uitvoeren. Mochten er grote en kostbare gebreken naar voren komen, dan kun je altijd gebruik maken van de drie dagen bedenktijd.

Wil je graag geholpen worden met de aankoop? Bob! Makelaardij ondersteunt en begeleidt je tijdens het hele traject. Dit begint met een kennismaking waarin we jouw wensen en behoeften in kaart brengen. Wij zoeken actief naar een geschikte woning en gaan altijd mee naar de bezichtigingen! Verder voeren wij de onderhandelingen, begeleiden je bij de notaris en controleren alle juridische documenten.

Wil je meer weten over aankoop?

Nieuwsgierig geworden? Neem snel contact met ons op.

T. 020-3374226
E. info@bob-makelaardij.nl

Gerelateerde berichten

Een aankoopmakelaar in Amsterdam e.o kiezen. Waar moet je goed op letten?

Veel mensen die een huis gaan kopen in de regio Amsterdam kiezen voor een aankoopmakelaar. Het...

Lees verder